Dan je Sv. Patrika - zelenjet će se Zagreb, Pula i Rijeka

St. Patrick day najveći je irski praznik. Hrvati i Irci su po mnogočemu slični, pa se tako i ovaj praznik u Hrvatskoj svake godine sve više obilježava uz potoke crnog piva, whiskeya i irske glazbe.

Svetkovina u čast sv. Patrika slavi se 17. ožujka, a stara je više od tisuću godina. Na Dan sv. Patrika irske obitelji tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave popodne. Korizmeni post prekida se na jedan dan, a ljudi plešu, piju i jedu irska jela pripravljena od slanine i kupusa. Tradicionalno su list djeteline i zelena boja simboli ovog dana.

Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj, u suradnji s hrvatskim gradovima, Zagrebom, Rijekom i Pulom, ponovno će sudjelovati u godišnjoj inicijativi Tourism Ireland-a "Global Greening" (tj. "Svjetsko ozelenjavanje") te će na taj način proslaviti irski nacionalni dan, Dan sv. Patrika. Zagreb i Rijeka sudjelovat će prvi put ove godine, dok Pula sudjeluje drugu godinu zaredom.

U zeleno će biti obojene nove zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice -  svih pet fontana bit će osvjetljeno u zelenoj boji. Riječka Trsatska gradina također će se zelenjeti, a Pula – koja je prvi hrvatski grad koji je sudjelovao u inicijativi "Global Greening" u 2016. godini, još će jednom pozeleniti svoje "Svijetleće divove" u brodogradlištu Uljanik.

Tako će se i Hrvatska naći u odabranome društvu svjetski poznatih znamenitosti koje će sudjelovati u 8. proslavi Dana sv. Patrika - Empire State Building (New York, Amerika), London Eye (London, Ujedinjeno Kraljevstvo), Kolosej (Rim, Italija), Dvorac Matsue (Japan) i Kineski zid.

Tim je povodom u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska svirao Band Celtic Fantasy koji izvodi irsku glazbu. O proslavi Dana Sv. Patricka u Hrvatskoj i Irskoj te sličnosti dvaju naroda govorili su irska veleposlanica Olive Hempenstall i zagrebački Irac John Hamill. Na današnji dan radujemo se proljeću, što je vrijeme obnavljanja i slavljenja.