Kamo na vikend – Zagorje

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Čak i prije 125 000 godina Zagorje je bilo tak lepe, a kamo li neće i za današnje ljubitelje stalnog kretanja.

Ni sat vremena od Zagreba, iza gore Medvednice prva će stanica biti upravo ona koja priča o prvim kamenodobnim došljacima u Krapini. Muzej Krapinskih neandertalaca muzej je svjetske klase. Edukativan i interaktivan na zabavan način, bit će zanimljiv i malima i odraslima. Neke će vas instalacije šokirati, a neke do suza nasmijati. Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najposjećenijih muzeja na ovom prostoru europe, nedugo je proslavio svoj šesti rođendan i dočekao svog 600 000. posjetitelja, kaže Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja krapinskih neandertalaca. U muzeju možete doznati da je na meniju jednog prosječnog neandertalca na broju jedan bio je nosorog, zatim špiljski medvjed, iako su i oni njemu često bili na meniju, na zadnjem mjestu - divlja vinja, za njom je uvijek trebalo trčati.

Pa kad smo već na zagorskim oblizekima, morat ćemo odmah riješiti ovdašnju gastronomsku ponudu 21. stoljeća. Bolje se odmah najesti, da se ne bi dogodila koja kapljica viška na prazan želudac. A kaj bi se drugo v Zagorju jelo nego domaći sir z vrhnjem, purica z mlinci, štrukli, a prije svega, kaj si bute spili?, pita Marijan Novački s Vuglec brega. Kupica sim, kupica tam i morat ćete prenoćiti u jednoj od ovih kleti na vrhu brijega. Osim ako se ne odlučite spustiti off road putem s džipovima jakima poput malog oklopnog vozila. Adrenalinski sport Zagoraca je nekad bil 'klet, oko trsja', ali tamo nas žene nađu, pa se moramo dati u šumu, tu nema signala, objašnjava Darko Grden, jeep safari.

Veleslalom među stablima super je uzbudljiv. Promijenili su već puno retrovizora... No, zato njihovi goste stižu na odredište s osmijehom od uha do uha i malo više znanja o prirodi i povijesti zagorskog kraja. A i vozači-edukatori natjeraju vas često da kupite nove cipele.

Za destinaciju u Gornjoj Stubici trebalo se presvući. Ipak je u pitanju prekrasno barokno zdanje grofovske obitelji Oršić. U kojem danas podjednaki interes zauzimaju i kmetovi i feudalci. Zagorci su jako ponosni na Matiju Gupca, jednom prilikom je jedan važan saborski zastupnik došao i rekao na Radio Stubici da je bio obični razbojnik. Nije bilo lako izvesti ga van iz Stubice, morala je intervenirati i policija i izvesti ga van na stražnji izlaz, prisjeća se Vlatka Filipčić Maligec iz Muzeja Seljačkih buna u Gornjoj Stubici. Najpoznatiji buntovni Zagorec zaslužio je da se u dvorac Oršić 400 godina nakon velike seljačke bune otvori i muzej tomu u čast.

Pored Stubice blizu je i Bistrica – Marija Bistrica, gdje se nalazi i najposjećenije marijansko svetište u Hrvatskoj u kojem vrijedi pravilo da se ljubav izražava licitarskim srcem, a ne sms-porukom. Medičari su obrtnici na koje prvo pomislite u ovome kraju. Mi smo posjetili radnju onih čija je tradicija najduža – Hubicki neprekidno tunkaju i ukrašavaju srca od 1882. godine. Svaka medičarska obitelj, ima svoj način  izrade, svoju boju i po tomu se raspoznaju. 

Nakon Bistrice pravac u neke od toplica. Ne zove se uzalud Zagorje zelenom rivijerom. Toplica nikako ne manjka. Jedino treba dobro odlučiti. Hoćete li se s voljenom osobom opustiti u termama Jezerčica ili ćete s ekipom u nove Aqua Vivae, nevjerojatno zabavan spa za koji kažu – Fantazija, grijeh je ne dojti!