Francuski jezik i kultura uči se i kuhanjem

Cijeli ovaj mjesec pratimo događanja u sklopu festivala Frankofonije. I koprivnički su se školarci bacili u istraživanje francuske kulture. Kazivanjem stihova francuskih pjesnika, pa onda i glazbom koprivnički su gimnazijalci obilježili Tjedan frankofonije.

Učenje francuskog jezika na različite se načine promovira i u Gimnaziji u Koprivnici. Učenici su u Tjednu frankofonije pripremali francuska jela. Recitirali su poeziju francuskih pjesnika, a i glazbom su pokazali dokle seže njihovo zanimanje za 'jezik ljubavi'. A mnogi se slažu da ljubav i kroz želudac ide pa su gimnazijalci kod kuće pripremili najukusnija francuska jela kako bi ih ponudili svojim školskim kolegama.

A kolačić madeleine ima posebnu priču. Svaki kolač ima svoju priču, no madeleine ima posebnu jer je vezana uz jedno književno djelo. Francuski pisac Marcel Proust je kolačić madeleine umakao u lipov čaj, počinju mu navirati sjećanja iz djetinjstva i tada počinje pisati svoju poznatu knjigu 'U potrazi za izgubljenim vremenom', objašnjava Martina Šifkorn-Labazan, prof. francuskog jezika.
 
 
U Gimnaziji Koprivnica za francuskim se riječima traga još od 1906. godine otkako se provodi organizirana nastava tog jezika, a često se koprivnički gimnazijalci odlučuju i na studij francuskog jezika.