Juha i muffini s medvjeđim lukom

Medvjeđi luk, srijemuš ili divlji češnjak jedna je od prvih proljetnica i samoniklih jestivih biljaka. Ekipa Dobrog jutra doznaje gdje ga ubrati i kako od njega pripremiti ukusna i zdrava jela.


Šećući šumom prvo ćete osjetiti snažan miris po češnjaku, a zatim ćete otkriti zelenu prostirku od listova medvjeđeg luka koja se raširila po sjenovitim i vlažnim dijelovima šume. Medvjeđi luk raste s prvim znakovima proljeća, kad temperatura raste, najavljuje dolazak proljeća. Raste u bjelogoričnim šumama, prepoznajemo ga po nježnim listovima – sličan je i nekim otrovnim biljkama, ali glavna karakteristika je da ima miris i okus po češnjaku kad ga jedemo, objašnjava Mira Oroz, dugogodišnja je beračica i obožavateljica divljeg luka. Otkad je otkrila njegove ljekovite i ukusne kvalitete, bere ga gotovo svakoga dana, dok se ne pojave cvjetovi i list zažuti.

Prema predaji, medvjeđi luk jedu medvjedi nakon zimskog sna kako bi pročistili organizam, a svježe ubrani listovi ljekoviti su i za ljude. Ako se odlučite na berbu trebate ga znati razlikovati od đurđice i mrazovca pa neće biti problema, kaže Mira. Poznavateljima medvjeđeg luka teško je zamijeniti ga za druge otrovne biljke, ali ako niste vješti u prepoznavanju lista, oslonite se na njuh i nećete pogriješiti.

Svježe mlade listove medvjeđeg luka treba oprati, nasjeckati na sitnije komadiće i jesti svježe u salati, pripremiti namaz ili kuhati u juhi, varivu, peći u pećnici…

Mira je pokazala kako pripremiti ukusnu juhu i muffine.



Juha s medvjeđim lukom

Sastojci:
    vezica medvjeđeg luka (80-100 g)
    krumpir oguljen i narezan na kockice (300 g)
    voda ili temeljac (½ l)
    glavica crvenog luka
    začini: sol i papar
    žličica vrhnja po želji

Postupak:
Na maslacu zažutite luk, dodajte krumpir izrezan na kockice, dodajte vodu ili temeljac i kuhajte dok krumpir ne omekša, dodajte medvjeđi luk izrezan na trake i začine. Ostavite kuhati na laganoj vatri još nekoliko minuta. Miksajte štapnim mikserom i pri posluživanju dodajte žličicu vrhnja.



Muffini s medvjeđim lukom

Sastojci:
    2 jaja
    70 g maslaca
    250 g brašna (crno i 1/4 heljdinog )
    1 žlica praška za pecivo
    ½ žlice sode bikarbone
    ¼ žlice soli
    50 g tvrdog sira (ribanog)
    300 ml jogurta
    vezica mladog luka (80-100 g)
    začini po želji: majčina dušica, muškatni oraščić...

Postupak:
Pomiješajte odvojeno suhe pa mokre sastojke. Povežite sve zajedno i smjesom punite namašćene kalupe za muffine. Pecite 20 minuta na 200° C.

U slast!


Još je mnogo jela u koja možete dodati medvjeđi luk koji će svako od njih obogatiti ljekovitim svojstvima i zdravljem iz šume.