MR 808 - robotika ili umjetnost?

Galerijski porogam Močvare bavi se umjetnošću zvuka, kroz program domaćih i stranih umjetnika koji istražuju zvuk kao sredstvo umjetničkoga izražavanja. Riječ je o cjelogodišnjem projektu čiji je cilj približiti specifične umjetnosti široj publici.

Hrvatskoj se publici tako, u galerijskom protoru predstavio Moritz Simon Geist s glazbenom, interaktivnom instalacijom MR 808. Riječ je o replici najpoznatije ritam mašine iz 80-tih godina. Replika je robotizirana i njome upravlja umjetnik, a poslije i publika te tako sami stvaraju zvuk. Klasično obrazovani glazbenik, pijanist i klarinetist Simon Moritz istodobno razvija elektroničke uređaje da bi prije 5 godina te svoje dvije ljubavi spojio i stvorio elektroničku glazbu ali s robotom.

Robotika ili umjetnost - u ovom slučaju nije presudno. Zvuk se stvara  pokretanjem programa kojim upravlja čovjek, a izvodi ga robot. Nesavršenost je zbog toga moguća. Jer roboti nemaju profinjenu umjetničku savršenost glazbenika i ne razlikuju finu usklađenost. No baš to ovu instalaciju čini veoma intrigantnom jer ako ste pomislili da će roboti zamijeniti orekstar Filharmonije, to se ipak neće dogoditi.