Odlučio spaliti sedam milijuna eura vrijednu kolekciju

Sin Malcolma McLarena, nekadašnjeg menadžera Sex Pistolsa, spalit će sedam milijuna eura vrijednu kolekciju 'punkerskih' memorabilija, ogorčen činjenicom što je mainstream glazba prisvojila taj subverzivni glazbeni pravac, prenosi Reuters.

Anarhični Sex Pistolsi popularizirali su punk glazbu kroz pjesme poput "God Save the Queen" kojom su napali britansku monarhiju riječima: ona nije ljudsko biće, nema budućnosti za snivanje u Engleskoj. Umjesto da bude pokret za promjene, punk je postao nešto poput muzejskog izloška ili čina odavanja počasti, izjavio je Joe Corre, čija je majka poznata modna dizajnerica Vivienne Westwood koja je članove Sex Pistolsa oblačila u svoje dizajnerske kreacije i pridonijela oblikovanju njihova identiteta.

Sex Pistolsi su oformljeni 1975. i odmah su izazvali obilje kontroverzi, a njihovi nastupi su često završavali u potpunom kaosu. BBC je 1977. odbio emitirati "God Save the Queen" objavljenu u vrijeme Srebrnog jubileja kraljice Elizabethe. Unazad nekoliko godina punk je sve više korišten u mainstream glazbi, a u Londonu se zaredao cijeli niz događanja posvećen punku, uz potporu Nacionalne knjižnice Ujedinjenog Kraljevstva (British Library) i Nacionalne Lutrije.

Održavaju se izložbe, gaže, filmovi i predavanja, a organizatori punk opisuju kao žanr koji poziva na "direktnu akciju". Corre, suosnivač poznate marke seksi rublja Agent-Provocateur, kazao je da će cijelu kolekciju spaliti 26. studenoga na 40. godišnjicu prvog singla Sex Pistolsa "Anarchy in the UK", žaleći zbog "opće slabosti" u Velikoj Britaniji. Ljudi osjećaju da više njihov glas ne vrijedi. Najopasnije je što su se prestali boriti za ono u što vjeruju, rekao je Corre.