Izložba tradicionalnog hrvatskog nakita u Europskom parlamentu

Zastupnik HNS-a Jozo Radoš otvorio je u Europskom parlamentu izložbu tradicionalnog hrvatskog nakita pod nazivom 'Žene između urbanog i ruralnog područja - priča o uspjehu'.

Cilj događaja je predstavljanje primjera dobre prakse žena iz Narodnog sveučilišta Sesvete koje izradom tradicionalnog hrvatskog nakita pridonose očuvanju autentičnih nepoljoprivrednih proizvoda svog područja te pospješuju turističku ponudu svoga kraja.

Većina žena uključenih u ovaj projekt prije njegova početka bile su nezaposlene, što njihov uspjeh čini inspiracijskim za sve žene iz prigradskih naselja. Moje gošće su i organizatorice ove izložbe. Samostalno su se organizirale i počele izrađivati tradicionalni hrvatski nakit ručne izrade čime su obogatile turističku i kulturnu ponudu svog kraja, rekao je domaćin izložbe Jozo Radoš, zastupnik u Europskom parlamentu.

Radoš je rekao i kako danas žene iz sesvetskog kraja organiziraju radionice i tečajeve o pokretanju samostalnog posla u prigradskim naseljima te s proizvodima sudjeluju na raznim sajmovima i izložbama. Neke od njih svoj su hobi pretvorile u posao te su postale privatne poduzetnice. Predstavljanje primjera dobre prakse poduzetnica kroz izložbu tradicionalnog hrvatskog nakita dio je rada Parlamentarne grupe za ruralna, planinska i udaljena područja osnovane 2014.

Kao član RUMRA-e Radoš je naglasio kako njezine inicijative imaju za cilj podizanje standarda i poboljšanje budućnosti za više od 113 milijuna ljudi koji žive u ruralnim, planinskim i udaljenim područjima EU. Izložba hrvatskog etno nakita u Bruxellesu bit će otvorena do 18. ožujka.