Gradić u Bretanji primio u službu druidskog iscjelitelja

I u Francuskoj se liječnici teško odlučuju za rad u provinciji, pa je gradić La Roche-Derrien na sjeveru Bretanje silom prilika primio u zdravstvenu  službu druidskog iscjelitelja, nakon što se na natječaj za mjesto njihova doktora koji odlazi u mirovinu nije javio nitko s diplomom medicinskog fakulteta.

Druidi su bili pripadnici višeg, učenog staleža kod Kelta kojima su pripadali stari Gali, ali i preci Iraca, Velšana i Bretonaca, a bavili su se i onim što bi se danas zvalo alternativnom medicinom. Liječili su travama, prigodnim molitvama, kupeljima i preznojavanjem, ali su navodno obavljali i neke primitivne kirurške zahvate. Iako druide spominju Plinije stariji u svojoj "Naturalis historia", ali i Julije Cezar u djelu "De bello galico" o druidskoj medicinskoj praksi nema povijesnih pisanih tragova jer se ona prenosila isključivo usmenom predajom, a sada je obnavlja pokret neo-druida, blizak tzv. new age pokretima.

Unatoč jakim povijesnim vezama s druidima, u bretanjskom gradiću u dubokoj provinciji dolaskom prvog druidskog iscjelitelja nisu svi oduševljeni, a neki su i vrlo skeptični jer je francusko zdravstveno osiguranje upozorilo da neće priznavati račune iscjelitelja jer se radi o alternativnoj medicini čiji učinci nisu znanstveno dokazani. No, ima i onih koji vjeruju da će biti prihvaćen ako dokaže da može doista pomoći ljudima. Kad smo doznali da ćemo dobiti druidskog doktora, prvo smo mislili da se radi o šali. No, ljudi su ovdje otvorena duha.

Zainteresirani su i vrlo znatiželjni što novi doktor može učiniti za njihovo zdravlje, kazao je za "The Local - France" Rojer Pierre, vlasnik jedne od brojnih gostionica u gradu s 5000 stanovnika. S njime je suglasna i zamjenica gradonačelnika Maryvonne Broudic koja je rekla da je novo rješenje dobro budući da nijedan liječnik službene medicine nije odgovorio na njihov oglas te da vjeruje kako i alternativna druidska medicina može pomoći svojom iscjeliteljskom tradicijom i liječiti duševne, ali i fizičke tegobe stanovnika u La Roche-Derrienu.