'Darujmo ružičasti život' na 20. Dan narcisa

Europa Donna Hrvatska – hrvatski forum za borbu protiv raka dojke ove godine obilježava 20. 'Dan narcisa' - dan posvećen oboljelima od raka dojke. Taj iznimno važan dan i ovoga puta se, već tradicionalno, održava u sklopu kampanje 'Darujmo ružičasti život', kojom Europa Donna prikuplja sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Europa Donna Hrvatska ovaj važan dan obilježavaju na Cvjetnom trgu s početkom u 10 sati. Brojne osobe iz javnog i društvenog života i ove godine prodajom narcise sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj akciji.

Zadnjih 20 godina vjerne članice Europa Donna Hrvatske, uz pomoć brojnih suradnika, prijatelja i ambasadora, obilježavaju ovaj važan dan posvećen svim oboljelima od raka dojke. Iz godine u godinu osvještavaju javnosti o raku dojke, pokreću žene širom Europe da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, odgovarajućih pregleda u svrhu ranog otkrivanja, najboljih oblika liječenja i većih ulaganja u istraživanje raka dojke.

Jedna od velikih aktivnosti Europa Donna Hrvatske je kampanja Darujmo ružičasti život u sklopu koje se odvijaju sve akcije organizirane za prikupljanje sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Radi se o humanitarnoj akciji čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90 posto žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Ova kampanja je od izuzetne važnosti iz razloga što se aparatom za intraoperativnu radioterapiju (jednokratno zračenje) uvelike smanjuje emitiranje zračenja nad oboljelima, čak i do 20-30 puta, a tijek liječenja, kao i sam oporavak, se olakšava. U Koprivnici se u sklopu kampanje prikuplja novac za kupnju denzitometra kojim se mjeri gustoća kostiju.