Obujte šarene čarape i podržite oboljele od Downova sindroma

Prvoga se dana proljeća, 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan Downova sindroma. Taj datum predstavlja tri kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s tim sindromom. Simbol ovog dana su šarene čarape, jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti. Diljem svijeta javne oblače šarene čarape kako bi upozorili na probleme s kojima se susreću osobe s Downovim sindromom. HRT
i emisija Hrvatska uživo i ove godine upozoravaju na potrebu zauzimanja za prava, inkluziju i dobrobit osoba s  Downovim sindromom. Ekipa emisije na čelu s urednicom Majom Sever poziva vas da pokažete da smo svi mi različiti i ovih dana nosite šarene čarape u znak potpore osobama s tim sindromom. Neka to budu vedro obojene različite čarape ili čak tri čarape za tri kromosoma. Fotografije podijelite na stranici na Facebooku emisije Hrvatska uživo.  

 
U prosjeku jedno od 650 djece rađa se s tim genetskim poremećajem koji suprotno predrasudama pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Mogućnosti osoba s Downovim sindromom daleko su veće no što se u prošlosti mislilo. Ta su djeca izrazito emotivno topla, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna i blage naravi. U prevladavanju brojnih teškoća koje stoje na njihovu životnom putu pomoć svih nas je više nego neophodna. Djetetu s Downovim sindromom treba dati mogućnost da uz pomoćnika u nastavi krene u školu i tako ostvari pravo na obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i znanja.

Udruga za sindrom Down iz Zagreba i ove godine obilježila je Svjetski dan Downova sindroma koncertom na Zrinjevcu, na kojem su nastupila poznata imena naše estrade. Humanitarni je broj akcije 060 92 00 (5kn + pdv). Više podataka o akciji pronađite na stranici na Facebooku emisije Hrvatska uživo. Šarenim čarapama pokažite da podržavate borbu osoba s Downovim sindromom da se uklope u naše društvo, da im osiguramo mjesto u vrtiću i školi te da im osiguramo posao.