Uskrs u Križu na ženski način

U općini Križ nedaleko od Ivanić grada otvorena je Uskrsna izložba dviju udruga - Riznica Moslavine i Ženskih ruku. Zajedničkim su snagama izradile unikatne ručne radove koji mogu biti idealan dar i ukras svakom domu.

Suzana Juričić
sve što takne pretvara u ukrasne predmete, a u posljednje tri godine posvetila se izradi različitih pisanica. Počela je ukrašavati jaja fimo masom pa glinamolom, konopcem. Svake godine pokušava nešto novo, a ovoga puta to je graviranje guščjih jaja. Kad počne gravirati, ideje se roje same, a gravirka buši. Nakon iscrtavanja kontura, buše se oni dijelovi oko crteža.

Jaja je potrebno ih ispuhati, oprati i potom, tko je vještiji, gravirati posebnim alatom - , gravirkom. U prošlosti se graviralo tako da su se jaja ocrtala voskom, a bušilo ih se kiselinom. kiselinom. Za graviranje jednog jaja Suzani treba osam do devet sati, a katkad postupak traje i nekoliko dana. Ako pri graviranju jaje pukne, ne može se zalijepiti jer sitni komadići pucaju u prah.

Osim Suzaninih graviranih jaja na izložbi su i proizvodi žena iz Udruge ženske ruke. Jedanput na tjedan nalaze se u prostoru Udruge, a radove dovršavaju kod kuće. Ove godine izrađuju tulipane od stiropornih jaja. Staru odjeću koja im više ne treba operu, izrezuju i od nje izrađuju ukrasne predmete poput ogrlica. Na izložbi će pokazati reciklirane platnene zečeve.

Ženske ruke brinu se i za socijalno ugrožene susjede. Tako su izradile i darovale posteljinu za osam udomiteljskih obitelji u Križu. Osnovna aktivnost im je tkanje na tkalačkom stanu, a neprestano stječu nova znanja i vještine. To je prilika za članice koje nisu zaposlene, koje su u mirovini da izađu, da popričaju, nešto stvore i svaki proizvod koji nastane motivacija je za stvaranje novog, kaže Ivka Crnogaj.
Kad vidite kako su vješte ženske ruke izradile pisanice i uporabne predmete od recikliranog tekstila, možda dobijete ideju što biste i vi svojim rukama mogli izraditi za Uskrs.