Lana Stojićević, Šibenčanka koja zrači kreativnošću

Lana Stojićević, vizualna umjetnica iz Šibenika, dobitnica je ovogodišnje nagrade HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika. Lana je sa 26 godina ušla u svijet suvremene umjetnosti i u njemu se odlično snalazi. Darovitost i upornost širom su joj otvorili vrata uspjeha.

Volim isplanirati širu sliku, želim i krećem prvo od koncepta, a tek onda biram medije koji najbolje izražavaju tu temu i ne želim se ograničavati medijima, dapače, u gotovo svakom radu koristim drugačije medije, kaže Lana Stojićević. Diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Nakon toga posvetila se svojoj viziji i pozivu.

Kaže da je umjetnost beskompromisna, te je zato jedno od njezinih načela da pažljivo bira izložbene prostore. Jako mi je bitno da mi rad bude priznat od struke, ali i želim da običan čovjek, netko tko nije stručan po pitanju umjetnosti, u njemu nešto osjeti. Ne želim raditi samo elitističke radove za struku, kaže Lana.

Njezin najzapaženiji projekt je Crno brdo. Lana je pozornost na njega skrenula originalnom izvedbom. Gobleni koje je izvezla unutar projekta Dvoboj također su bili zanimljivi publici, a jedan od radova kupila je kolekcionarka iz Londona.

Iako se ova mlada umjetnica svojim životnim pozivom ozbiljno bavi tek šest godina iza nje su dosad tri samostalne izložbe i otkupna nagrada Muzeja grada Rovinja.