Tko će na studentskom festivalu naslijediti klapu Stine?

U subotu se u zagrebačkom studentskom centru održava Festival studentskih klapa. Kao pozivnicu donosimo priču o prošlogodišnjim pobjednicima -  muškoj klapi Stine iz Zagreba.

Ivan iz Lovreća aposlovent je na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a Roka iz Omiša apsolvent na Pravnom fakultetu. Marko iz Zadra, Vedran iz Brodarice pokraj Šibenika i Antonio iz Gradca kod Pleternice završili su studij i već rade, ali da nije bilo studiranja u Zagrebu i ljubavi prema klapskoj pjesmi, tko zna bi li se uopće ova četvorica Dalmatinaca i jedan Slavonac ikad upoznali. I tako nas zakinuli za mušku klapu Stine.

Znali su se okupit u dvorištu studentskih domova i pjevati, pa bi se skupili ljudi i uvijek je bilo lijepo. Shvatili su da tu ima nečega, da dobro zvuče počeli su nastupati po klubovima i privatnim gažama. Prije tri godine odlučili su osnovati klapu i tako je pomalo nastala klapa Stine.

Do danas se dosta toga promijenilo. Nema spontanih okupljanja kod studentskih domova, na probe bez iznimke dolaze u Ivanov stan dva puta na tjedan. Iako su počeli kao studentska klapa, bez velikih ambicija, danas su iza njih brojni nastupi i neke nagrade. Prošle su godine bili apsolutni pobjednici na Festivalu studentskih klapa u Zagrebu osvojivši prvu nagradu i publike i žirija.

Za Dalmatince ništa neobično da pjevaju u klapi, ali Slavonac i klapa? Očito također idu zajedno. Svađa ima naravno i umjetničkih neslaganja i svakakvih raznih ali prijateljstvo uvijek pobijedi, riješimo sve razmirice i budemo još bolji nego što smo bili, tako da nam je to stvarno na prvome mjestu i zato jesmo, zato zvučimo tako dobro i zato funkcioniramo  tako dugo, objašnjava Marko Ivanov.

Sada se pripremaju za još veći zalogaj - Festival dalmatinskih klapa u Omišu. Jer ciljevi i ambicije ostali su isti: razviti se u što ozbiljniju klapu koja pjeva, kažu, na dva kolosijeka.