Premijera baleta 'Romeo i Julija' Sergeja Prokofjeva

U godini obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, novu izvedbu baleta 'Romeo i Julija' Sergeja Prokofjeva od 19. ožujka 2016. gledat ćemo u koreografiji Patricea Barta, slavnoga francuskog koreografa i dugodišnjega baletnog majstora, koreografa i člana uprave Baleta pariške Opere.

Balet Romeo i Julija lirska je priča o tragičnim veronskim ljubavnicima na glazbu Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, koja je od svojega nastanka 1938. godine neprekidno nadahnuće mnogih naraštaja koreografa i redatelja. To slavno baletno djelo nastalo je prema Shakespeareovoj drami Romeo i Julija, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature koja već četiri stoljeća služi kao nepresušno vrelo inspiracije autorima različitih umjetničkih izričaja.

Mnogi su skladatelji napisali glazbu za balet ili operu o nesretnim ljubavnicima, koji na početku života tragično skončaju zbog mržnje koja vlada između njihovih obitelji Capuleti i Montecchi. Baletno djelo, prema sinopsisu Sergeja Prokofjeva i Leonida Lavrovskoga, majstorska je glazbena partitura bogata umjetničkog izričaja.

Prokofjevljeva glazba omogućila je plesati Shakespearea i njegove likove, koji su time dobili novu dimenziju. Ovim je baletom otvorena posve nova stranica u povijesti baletne umjetnosti. Ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' zavirila je na probu baletnog ansambla HNK kako bi vam prenijela atmosferu s priprema.