Uskršnje pisanice Dolores Perin oduševile Zadrane

Brojne su tehnike ukrašavanja uskrsnih pisanica, a svojom prvom samostalnom izložbom neke od njih u Zadru je predstavila mlada umjetnica Dolores Perin. Njezine pisanice odlikuje unikatnost ručnog rada što katkad iziskuje i po nekoliko dana za izradu samo jedne pisanice.

Elegancija, nježne boje i bezbroj detalja. U svaku su pisanicu utkani sati i sati rada. U izradi pisanica htjela sam koristiti materijale kao što su svila i čipka da bi prikazala njihovu čistoću. Svojim radom, svojim pisanicama, htjela sam uvesti ljude u radost Uskrsa, kaže Dolores Perin.

Ukrašavanje pisanica tehnikom šivanja i lijepljenja zahtijeva mirnu ruku i promišljanje o svakom detalju. Riječ je o malim površinama koje nije lako obraditi kako se čini. Iako se ponekad čini da ih je malo lakše obraditi nego veliku površinu, to u biti zahtjeva dobru motoriku i puno precizniji rad, kaže profesorica likovne umjetnosti Sunčica Ivin Mikulić.

Pisanice su simbol uskrsnuća te na neki način simbol transcendencije u više duhovne sfere, kaže umjetnica. Zahtijevaju mnogo truda i vremena, ali i unose poseban blagdanski duh u svaki prostor.