Nevjerojatan učinak prirodne kozmetike! Smanjuje razinu toksina u tijelu

Korištenje što prirodnijih kozmetičkih proizvoda tijekom samo nekoliko dana dovoljno je da se u organizmu adolescenata znatno smanji razina toksičnih kemijskih sastojaka, pokazala je američka studija.

Grupa znanstvenika s kalifornijskog Sveučilišta Berkeley i Klinike Salud del Valle iz Salinasa istraživanje je provela pod nazivom Health and Environmental Research on Makeup of Salinas Adolescents (HERMOSA). Svrha mu je bila analizirati u kojoj mjeri toksični kemijski sastojci iz kozmetičkih proizvoda utječu na poremećaj u radu endokrinog sustava kod adolescentica.

Fokusirali su se na djevojke, a ne na mladiće iz dvaju razloga. Poremećaji u radu endokrinog sustava kod njih se javljaju češće jer djevojke na dnevnoj bazi prosječno koriste 12 kozmetičkih proizvoda, u što spadaju sredstva za higijenu te preparativna i dekorativna kozmetika, a muškarci samo šest. Drugi je razlog to što su prethodna istraživanja pokazala da mlade djevojke koriste više kozmetičkih proizvoda od odraslih osoba.

Od stotinjak sudionica istraživanja zatraženo je da tijekom tri dana odbace kozmetičke proizvode koje obično koriste te ih zamijene proizvodima s puno manje kemijskih tvari. Proizvode s puno manje parabena, ftalata, oksibenzona i triklosana dobile su od znanstvenika koji su organizirali testiranje. Navedene toksične kemijske supstancije pronađene su u dekorativnim i preparativnim kozmetičkim proizvodima, parfemima, proizvodima za njegu kose, sapunima i kremama za zaštitu od sunčevih zraka.

Rezultati su pokazali da se razina kemijskih supstancija u organizmu adolescentica znatno smanjila. Primjerice, razina dietil-ftalata, koji se najčešće nalazi u parfemima, smanjila se za 27 posto. Razina metil-parabena i propil-parabena, čija je namjena spriječiti i usporiti mikrobiološku kontaminaciju kozmetičkih pripravaka, smanjila se za 44, odnosno 45 posto te triklosana koji nalazimo u antibakterijskim sapunima i benzofenona-3, sastojka krema za sunčanje, za 36 posto.

Rezultati studije, koji su objavljeni u stručnome časopisu Environmental Health Perspectives, upućuju na to da bi žene, osobito mlade djevojke u razvoju, trebale znatno smanjiti izlaganje kozmetičkim proizvodima koji mogu poremetiti rad njihova endokrinog sustava te ih zamijeniti onima s puno manje kemikalija ili organskom, bio kozmetikom.