Osobe s Downovim sindromom nisu same - obujte šarene čarape

HRT i emisija Hrvatska uživo i ove godine na poseban način upozoravaju na potrebu zauzimanja za prava, inkluziju i dobrobit osoba s Downovim sindromom. Pokažite da smo svi mi različiti i ovih dana nosite šarene čarape u znak potpore osobama s tim sindromom. Fotografije podijelite na stranici na Facebooku emisije Hrvatska uživo. 

Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom (World Down Syndrome Day) obilježava se na prvi dan proljeća. Datum 21. 3. predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za te osobe. Simbol Dana Downova sindroma su šarene čarape.
U prosjeku jedno od 650 djece rađa se s tim genetskim poremećajem koji suprotno predrasudama pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Mogućnosti osoba s Downovim sindromom također su daleko veće nego što se u prošlosti mislilo. Ta su djeca izrazito emotivno topla, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna i blage naravi. U prevladavanju brojnih teškoća koje stoje na njihovu životnom putu pomoć svih nas je više nego neophodna.

Djetetu s Downovim sindromom treba dati mogućnost da uz pomoćnika u nastavi krene u školu te na taj način ostvari pravo na obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i znanja. Dobivanje mogućnosti školovanja u redovitom obrazovnom sustavu ovisi o dovoljno ranoj stručnoj intervenciji (edukacijsko-rehabilitacijskom tretmanu) koju je dijete prošlo, stečenim vještinama i znanju, te o pripremljenosti za školu. Kod nas se još uvijek najvažnijim kriterijem ulaska u obrazovni sustav smatra kvocijent inteligencije osobe što, ističe udruga, u nekim zemljama EU-a već duže vrijeme nije kriterij. Isto tako ovisi i o otvorenosti i mogućnosti škole za uključivanje djeteta s Downovim sindromom.