Tako se čuva priroda! Posadili 5 000 sadnica na Medvednici

Tristotinjak ljubitelja prirode 19. ožujka je zasadilo 5000 sadnica te su tako pošumili jedan hektar šume. Sadnju su u povodu 10. Sata za planet Zemlju organizirali IKEA Hrvatska, Park prirode Medvednica i Hrvatske šume, priopćeno je iz Sata za planet Zemlju.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari podsjetila je kako je prošla godina prema službenim podatcima bila najtoplija u povijesti. Zadnjih nekoliko godina područje Parka poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela Medvednice.

Dodala je i kako je izvaljeno preko 50.000 m3 drvne mase, a otvorena su brojna manja klizišta te je oštećena infrastruktura. Zaključno s ovom akcijom, potrebno je pošumiti još 20 posto površine Parka, što se planira izvršiti tijekom ove godine, rekao je upravitelj Šumarije Zagreb Ivica Dugački dodavši kako je na Medvednici sanirano oko 95 posto površine zahvaćene elementarnim nepogodama.

U Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje 68 hrvatskih gradova, a znamenitosti Dubrovnika, Splita, Varaždina, Vukovara, Osijeka, Pule, Zadra, Zagreba i brojnih naših gradova u 20:30 sati će se zamračiti te tako sudjelovati u najvećoj globalnoj volonterskoj akciji, zajedno sa 7000 gradova iz 178 zemalja.