U Osijeku otkrili recept za cjelogodišnju ljepotu

Nacionalne manjine i udruge Grada Osijeka i okolice već tradicionalno u subotu koja prethodi Cvjetnici na glavnom osječkom trgu predstavljaju svoje uskrsne običaje. Ni ova godina nije bila iznimka.

Tako je i ove godine sunčano vrijeme i mnoštvo šarenih štandova izmamilo Osječane na Trg Ante Starčevića gdje su svim osjetilima mogli iskusiti tradiciju nacionalnih manjina Osijeka i  okoline. Kulturno-umjetničko društvo Šokačka grana, uz tradicionalne suvenire, kolače i šarana jaja, otkrilo je recept za cjelogodišnju ljepotu.

Šokci su se ove godine predstavili štandom kako se uređivao za Cvjetnicu, a pripremili smo i lavor s lijepim cvijećem da se snaše i djeca mogu umiti te da budu lijepi i zdravi cijelu godinu, rekla je članica kulturno umjetničkog društva Jelena Dragić.

Mađarske običaje predstavili su Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Osijeka kao i plesna skupina Csárdás iz Suze. Rijetki su mogli odoljeti slatkim i slanim uskrsnim receptima Nijemaca, poput slatkog drobljenca ili paprenjaka pripremljenog bez pomoći moderne kuhinje, praška za pecivo ili vanilin šećera. 

Nakon oku i nepcu ugodnog prijepodneva, dobro raspoloženi građani Osijeka mogli su se vratiti kući i s pokojom idejom za blagdanski stol.