U Sinju otvoren 11. Nacionalni sajam pršuta

Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, koji se održava 11. godinu zaredom, otvoren je u subotu u hotelu 'Alkar' u Sinju i posjetitelji će tijekom tri dana manifestacije moći vidjeti proizvode 60-ak izlagača iz Hrvatske i BiH.

Na sajmu je izloženo i više drugih delicija: sir, soparnik, maslinovo ulje, uštipci i vino te izvorni suveniri i rukotvorine žena s područja Dalmatinske zagore. Ovogodišnji Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i otvorio ga je njezin izaslanik Mladen Pavić.

Upravo na ovom sajmu pokrenuta je inicijativa o potrebi zaštite autohtonosti hrvatskih proizvoda i do sada je devet hrvatskih proizvoda zaštićeno na tržištu Europske unije, od kojih četiri pršuta, dalmatinski, drniški, istarski i krčki, rekao je Pavić. Hrvatska u poljoprivrednoj proizvodnji EU-a zauzima manje od jedan posto, a upravo zahvaljujući pršutima, kulenu, mandarinama i sličnim proizvodima Hrvatska može postati europskim butikom kvalitetnih prehrambenih proizvoda, kazao je.

Ministar poljoprivrede Davor Romić je istaknuo kako će za razvoj ruralnih područja Hrvatskoj biti dostupna velika financijska sredstva iz fondova EU. U sljedećih pet godina iz EU fondova za ruralni razvoj raspolagat ćemo s 2,6 milijardi eura, a ulaganjem tolikog novca trebali bi se vratiti osmjeh i poljoprivredi i selu, poručio je ministar Romić. 

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je istaknuo kako na području te županije postoji 30-ak pršutara koji godišnje proizvedu oko 250.000 pršuta. To je oko 60 posto ukupne hrvatske proizvodnje pršuta, kazao je župan Ževrnja.