Zadarski srednjoškolci u ulozi forenzičara

Udruga 'Hrvatski identitet' u sklopu projekta koji financira MZOS, pod nazivom 'Forenzikom protiv nasilja' organizirala je 18. ožujka radionicu 'Mala škola forenzike' namijenjenu učenicima završnih razreda zadarskih osnovnih škola, kao i srednjoškolcima.

Radionicu su održali stručnjaci sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, kao i stručni suradnici iz Udruge. Članovi Udruge već se godinama bave popularizacijom znanosti, osobito među djecom i mladima te su ih nastojali potaknuti na primjenu i proširenje znanja stečenih u formalnom obrazovanju. 

Radionica je bila podijeljena na dva dijela. U prvom su se dijelu učenici, kao i zainteresirana javnost upoznali s daktiloskopijom, odnosno postupcima identifikacije pomoću otiska prsta. Pritom su se koristili priborom kojim se koriste i forenzičari na mjestu zločina.

U drugom su pak dijelu imali priliku raditi s koštanim ostacima i saznati što oni mogu reći o načinu života naših predaka, ali i kako mogu biti iznimno važni u rješavanju zločina. Radionice su vodili antropolozi i forenzičari dr. sc. Željana Bašić i mag. forens. Ivan Jerković, te mag. art. Marija Anterić.