Ove godine rekordan broj hrvatskih gradova u 'Satu za planet Zemlju'

Rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68, u subotu je u 20:30 sati isključio rasvjetu znamenitosti i javnu rasvjetu mnogih trgova i ulica, dajući doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji 'Sat za planet Zemlju', koju je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) organizirala desetu godinu zaredom.

Dubrovačke gradske zidine, zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom, pulska Arena, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i mnogi drugi u subotu su bili u mraku, kao što su neosvjetljeni bili i Eiffelov toranj, rimski Coloseum, egipatske piramidea i mnoge druge svjetske kulturne znamenitosti. Akciji gašenja rasvjete od 20:30 do 21:30 sati pridružili su se i mnogi hrvatski građani u svojim domovima te institucije i tvrtke. 

WWF navodi da je ove godine u 'Satu za planet Zemlju' sudjelovalo 178 zemalja i više od 7000 gradova, čime su ujedinjeni građani dali potporu akcijama za spriječavanje klimatskih promjena, netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet. Po izvještaju okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa drugim zemljama EU-a obvezala da će za 40 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. 

'Sat za planet Zemlju' pokrenut je 2007. u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu dana kasnije akcija je postala globalni pokret s više od 50 milijuna sudionika u 35 zemalja svijeta. Svake godine broj sudionika se povećava, pa su tako lani u akciji sudjelovale 172 zemlje, a u mrak je utonulo više od 10.000 znamenitosti, među kojima i 42 svjetske baštine. Dvije su bile iz Hrvatske, stara jezgra Dubrovnika i južno pročelje Dioklecijanove palače, baš kao i ove godine.