Zbirka suvenirskih lutaka Perinić

Lutke odjevene u tradicijsku odjeću lokalnog, regionalnog, nacionalnog karaktera, poznatije kao suvenirske lutke, popularan su i šarmantan predmet službenih i privatnih kolekcija. Toj kategoriji lutaka oblikovanjem i ulogom pripadaju i lutke iz Zbirke Perinić.

Zbirka je to suvenirskih lutaka iz mnogobrojnih država svijeta, koju je kolekcionar Ljeposlav Perinić donirao Gradu Zagrebu, a povjerena je Etnografskom muzeju na upravljanje i trajno čuvanje.

Perinić je pisao državnicima širom svijeta a oni su mu uzvraćali slanjem lutki. Carevi i carice, kraljevi i kraljice, predsjednici, premijeri, prve dame, guverneri, pa čak i papa Pavao VI. i Dalaj Lama XIV., udovoljili su kolekcionarevoj želji poslavši mu lutkicu na da. Tijekom više od tri desetljeća na argentinsku adresu hrvatskog iseljenika stizale su pošiljke s popratnim pismima sa svih kontinenata.

Danas je Zbirka Perinić zatvorena cjelina, broji 350 lutaka i korespodenciju raznih državnika, uglednih pojedinaca i ustanova u svijetu koja sadrži potvrde o primitku pisma/molbe, negativne odgovore na molbu.