Upoznajte Đurđicu - najpoznatiju kumicu zagrebačkog Dolca

Ona je kumica s najdužim stažem na zagrebačkom Dolcu. Dodijeljena joj je Medalja Grada Zagreba. Poznaje ju cijeli grad. Morate upoznati kumicu Đurđicu, ako već niste.

Đurđica Jančić na tržnici je svaki dan. Vaga, grah, češnjak - bez toga ne može. Ima i svoje stalno mjesto - šestu klupu od katedrale. Na Dolac dolazi već 54 godine, a jedini dan odmora je nedjelja. Raditi je počela još u 6. razredu nakon smrti oca.

Nekad je ipak bilo bolje, kaže, no moderni trgovački centri uništili su prodaju. Danas se traži samo jeftinije, bez obzira na kvalitetu. Kumica Đurđica bila je model za kip kumice Barice. Odabrali su je zbog njezinog staža na Dolcu. Iako najprije nije bila oduševljena, naposljetku je pristala.

Ipak - kip baš ne liči na nju. Uz smijeh kaže: ja imam dugi nos, ona kratki. Uz kupce koji godinama dolaze kod nje upoznala je i mnoge poznate ličnosti poput primjerice Margaret Thatcher.

Recept za dobru komunikaciju i prodaju je jednostavan, poručuje najkumica: Ja sam vam uvijek dobre volje, volim se šaliti i smijati i svašta pričati, ja sam tak rođena. Nisam nikad baš nabrijana kak su neki, ja se uvijek volim šaliti. Ako ste u blizini Dolca, obavezno posjetite Đurđicu i našalite se s njom.