Prva T-HTnagrada@msu.hr pripala Igoru Eškinji

Umjetnik Igor Eškinja za djelo 'Arhitektura urbanizma' dobitnik je prve nagrade u vrijednosti od 50 tisuća kuna devetoga natječaja T-HTnagrada @msu.hr, Neli Ružić za djelo 'Stolen Future' pripala je druga nagrada u vrijednosti od 45 tisuća kuna, a Vesni Mačković za instalaciju 'Pozdrav' treća nagrada vrijedna 40 tisuća kuna.

Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako Eškinja na jedinstven način koristi vizualni materijal snimljen u riječkim stambenim naseljima nastalim 70-ih godina te pariškom predgrađu Vitry Sur Seine. Obje urbanističke cjeline su velike spavaonice izgrađene u vrijeme visokoga modernizma, navodi povjerenstvo i naglašava kako se u riječkoj stanovništvo kontinuirano smanjuje, a pariška je vitalna i živa.

Ono što je nekad bilo znakom napretka i prosperiteta sada djeluje uznemirujuće zbog ispražnjenosti i zapuštenosti, a Eškinja je, tvrdi povjerenstvo, fragmente preuzete iz stvarnosti transponirao u novu vizualnu situaciju s originalnim komentarom društveno-političkih pojava tranzicijske Hrvatske. Neli Ružić je u sklopu građanske kampanje za zaštitu trogirskih motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića fokusirala devastiranu arhitekturu kroz medij svjetla, ističe povjerenstvo.
 
Tako je, smatra povjerenstvo, na originalan način istaknula potrebu obnove zapuštenih i zaboravljenih arhitektonskih ostvarenja socijalističkoga modernizma. Vesna Mačković performansom kojeg izvodi u prostoru napuštene Željezare Sisak vraća se natrag, kako bi nam pokazala da se mogu prevladati poteškoće i privremena ograničenja, napominje povjerenstvo i dodaje kako nas je suočila s osobnim tjelesnim ograničenjima, ali i snagom i odlučnošću duha da prevlada i krene dalje.

Nagrade su umjetnicima uručene 22. ožujka u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na natječaj su pristigla 172 rada, a 38 ih je predstavljeno na izložbi. Nagrađeni radovi postaju dio stalnoga postava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik nagrade publike bit će proglašen 30. ožujka, nakon završetka izložbe i prebrojavanja glasova.