U četvrtak proglašenje hrvatskoga grada koji će biti Europska prijestolnica kulture 2020.

Ulazimo u završnicu izbora hrvatskoga grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine za koju se natječu Osijek, Dubrovnik, Pula i Rijeka. Svečano proglašenje hrvatskoga grada koji će biti Europska prijestolnica kulture 2020. bit će na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara u Zagrebu u četvrtak u 17.15.

Rijeka, Pula, Osijek i Dubrovnik u drugom krugu natjecanja za europsku prijestolnicu kulture

Tko će ponijeti titulu odlučit će dvanaesteročlano međunarodno povjerenstvo pred kojim će predstavnici Osijeka sutra još jednom pojasniti zašto bismo baš mi trebali biti glavni grad kulture.

Potporu osječkoj kandidaturi dali su mnogi, među njima su gradovi prijatelji Osijeka, ali i svih pet gradova koji su ispali nakon prvog kruga izbora za prijestolnicu kulture. Osijek su danas podržali rektor osječkog sveučilišta Željko Turkalj i đakovačko-osječki nadbiskup monsinjor Đuro Hranić.

Izgubiti u ovoj bitci za kulturnu prijestolnicu ne možemo jer već smo na dobitku s obzirom na to se okupila kreativna snaga grada, poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Osječka kandidatura krojena je po mjeri našega grada, naglašavajući njegove prednosti kao što su multikulturalnost, razvoj novih tehnologija, ljepota prirode koju ima u sebi i koja ga okružuje. Titula Europske prijestolnice kulture predstavit će to svijetu, a Osijek će od toga imati svekoliku dobrobit, kaže dogradonačelnik Vladimir Ham. Dosadašnja iskustva kulturnih prijestolnica pokazuju da se na svaki uloženi euro vraća šest eura, a kako osječki projekt vrijedi 39 milijuna eura, očekuje se 240 milijuna eura povrata.