Afrička pustolovina hrabre Varaždinke: Volontiranjem u Ugandi spoznala je sreću

Varaždinka Vanja Matković studirala je u Chicagu. Umjesto ostanka ili povratka u Varaždin, odlučila je kupiti kartu za Ugandu. Osam mjeseci provela je pomažući djeci, organizirala humanitarne kampanje. Često je bila bez vode i struje, preboljela malariju i parazite u želucu, no u ovoj je siromašnoj zemlji bila, kaže, sretnija no ikad.

Mene je Afrika dugo fascinirala. Kada sam se vratila iz Chicaga gdje sam studirala ostalo mi je nešto sitno ušteđevine i ispalo je da je jako dobar tajming. Tako je pala odluka da krenem na put u Afriku preko nevladine organizacije Whisper kako bi pomagala tamošnjem stanovništvu i djeci, kaže Vanja Matković.

Radila je najviše u sirotištu, na socijalizaciji djece, pomagala im u dnevnim rutinama te čak i podučavala u školi. Na terenu je radila na prevenciji HIV-a, na programima gdje su po selima pomagali neuhranjenoj djeci, djeci na samrti, trčali s njima po klinikama i održavali ih na životu, kaže.

Vanja se ondje trebala naviknuti i na drugačiji stil života. U selima gdje smo bili smješteni nije bilo struje, a također niti vode. Imali smo par solarnih panela, a za tuširanje smo skupljali kišnicu, objašnjava. No, ništa od toga nije umanjilo pozitivan dojam o zemlji u koju se zaljubila.

Posebice nakon što se upoznala s njihovom kulturom, prirodom i ljudima. Zahvaljujući svojoj humanoj avanturi, Vanja Matković dobila je i priznanje Udruge 'Franjo Košćec' za najvolonterku godine.