Hrvatska inovacija! Naši znanstvenici izradili invalidska kolica budućnosti

Često se čuje kako su Hrvati inovativni i praktični. To dokazuju i invalidska kolica budućnosti koja bi mogla olakšati život mnogim ljudima s poteškoćama.

Znanstvenici na Fakultetu elektrotehnike i računarstva trude se raditi zanimljive stvari koje su društveno korisne. Njihova je želja da znanja koja imaju upotrijebe na način koji može naići na široku primjenu i služiti ljudima. Tako su modificirali i električna invalidska kolica te dobili proizvod budućnosti.

Naša su kolica posebna po tome što mogu prijeći u samostabilizirajući mod. To znači da se ne moraju voziti na četiri kotača nego samo na dva. Tako kada se podignete na samo dva kotača možete svladati prepreke koje ne bi mogli svladati sa četiri. Možete prijeći s ceste na pločnik, svladati neki rubnik, u vrtu vaše kuće prijeći neku prepreku, objašnjava prednosti njihovog izuma prof. dr. sc. Damir Seršić.

To dokazuje kako su hrvatski znanstvenici dovoljno inovativni i da imaju super ideje. No, problem nastaje kada ih treba pretvoriti u komercijalni proizvod. Znanstvenici kažu kako u Americi postoji jedan interes kapitala koji tu vidi profitabilnost. Jednostavno vas ganjaju ako imate dobru ideju, jer žele tu ideju pretvoriti u profitabilan proizvod, kažu.

Kod nas ustvari nedostaje takva svijest i to je možda najveći problem. Nedostatak je najviše u ljudskim glavama. Jednostavno, možda je vrijeme da krenemo i da se domaći investitori usude investirati u domaću pamet i znanje, kaže profesor Seršić.