Zbog ljubavi prema tradiciji izgradili pravo etnoimanje

Dovoljno je sasvim malo truda i ljubavi da se obnove stare stvari pronađene na tavanu naših baka i djedova, a ako ste još naslijedili cijelu kuću, moguće je izgraditi čitavo etnoimanje.

Tri hiže na brijegu u Zaboky selu, suncem okupane, ponos su obitelji Tkalčević. Dimnjak radi, jer hladno je i griju se na drva, baš kao nekada njihovi stari. Najstarija hrastova hiža je iz 1925., a u njoj je Mariov pradjed živio s unucima. Po uzoru na nju, ostale dvije izgradili su naknadno. A onda je, zadnja po redu, podignuta sjenica.

Sve je to ručno rađeno. Kako sam gledao dok se radilo, vidio sam da je to jako teško te da je to dugotrajan posao, ali pokazalo se da je jako dobro napravljeno, kaže vlasnik etnokuća Mario Tkalčević. U unutrašnjosti je rustikalni namještaj, a djed je sačuvao i mnogo stvari bez kojih je život nekada bio nezamisliv.

Ova obitelj kaže da posebno voli skupljati stare stvari i restaurirati ih. Prikupljaju ih s tavana djedova i baka, prabaka, pradjeda, čak i po nekim sajmovima antikviteta. Jako ih zanima očuvanje tradicije i nadaju se da će tu ljubav prenijeti na svoju djecu jednoga dana.