40. manifestacija SKAZ donosi rekordnih 48 predstava

Manifestacija SKAZ, najdugovječniji i najveći Susret kazališnih amatera Zagreba, u svojem će jubilarnom 40. izdanju u popularnom zagrebačkom Kazalištu na Peščenici (KNAP) od 29. ožujka do 9. travnja prikazati rekordnih 48 kazališnih komada brojnih dramskih skupina, KUD-ova te čak i studenata.

Kako se ističe u najavi, SKAZ ne postavlja ograničenja u godinama ili žanrovima, a predstave će se prikazivati u dnevnom ritmu po dvije ili tri, uz obavezan okrugli stol poslije. Najboljih pet predstava, o kojima će 'stručno (pre)suditi' kazališni redatelj Georgij Paro, dramaturginja Željka Turčinović te kazališni kritičar Andrija Tunjić, ući će u 'grand finale', odnosno, na Festival zagrebačkih kazališnih amatera koji ove godine slavi 20 godina postojanja, a održava se u KNAP-u 16. i 17. travnja.

Nagrade 'Daske koje život znače' dodjeljuju se za najbolju predstavu u cjelini, najbolju glumicu i glumca, te najbolji originalni tekst ili predložak za igru, a najbolja predstava dobit će i izravnu ulaznicu za 56. Festival hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. U širokoj i raznolikoj lepezi prijavljenih dramskih grupa sudjeluju kulturno-umjetnička društva, dramski studiji te samostalne dramske grupe.

Jubilarni 40. SKAZ svojim posjetiteljima donosi i brojna iznenađenja, poput rezanja slavljeničke torte, suvenira i nagrada, kao i opuštenu proslavu jubilarnog SKAZ-a kada će se za DJ-pultom okupiti mlade zvijezde koje su nekada u SKAZ-u napravile svoje prve glumačke ili redateljske korake. Sudjelovat će Goran Bogdan, Iskra Jirsak, Marko Cindrić, Jelena Veljača, Miran Kurspahić, Petra Kurtela, Oliver Frljić, Sven Madžarević, Mario Kovač i drugi.