Prva hrvatska pilotkinja sportsko-rekreacijskih lakih zrakoplova

Za razliku od Europe i Amerike, pilotkinje zrakoplova u našoj su zemlji i dalje rijetkost i čini se da je letenje još rezervirano za jači spol. No trend se mijenja. U Brezovcu pokraj Bjelovara dobili smo prvu pilotkinju u klasi sportsko-rekreacijskih lakih zrakoplova Rajku Navojec.

Pilotska škola Zrakoplovnog kluba Bjelovar uz pomoć Agencije za civilno zrakoplovstvo otvorena je prije četiri godine. Ozbiljna je ovo škola pa je prije nego što bi se uopće poletjelo s instruktorom trebalo svladati znanje iz devet predmeta u 53 sata. Tek nakon toga slijedile su praktične vještine letjenja i to barem 30 sati.

Sve to prošla je Bjelovarčanka Rajka i krenula na ispit. U zraku je sve prošlo bez  problema, a kad je trebala sletjeti, pistom je odlučila prošetati srna. Ipak, sportski je zrakoplov prizemljen i to ne samo jednom, već više puta kako bi se dokazalo da je svladan ovaj, prema mišljenju mnogih, najteži dio ispita.

Bjelovar je tako dobio i pilotkinju, a prema nekim podacima - u odnosu na broj stanovnika ima najviše pilota u Hrvatskoj, i to od motornih zmajeva do borbenih aviona.