Na aukciji najveći plavi dijamant na svijetu! Koliku će cijenu postići?

Na dražbi u Hong Kongu početkom travnja na prodaju će se ponuditi najveći ovalni prozirni plavi dijamant na svijetu. Vrijednost ovog besprijekornog plavog dijamanta od 10.10 karata procijenjena je između 30 i 35 milijuna dolara.

Quek Chin Yeow, zamjenik predsjedavajućega za azijski Sotheby's rekao je da su plavi dijamanti vrlo rijetki te kada imaju više od 10 karata i besprijekorni su poput ovoga, doista su posebni. Ovo je najveći ovalni plavi dijamant koji se ikada pojavio na aukciji.

Ovaj je primjerak prekrasne dječje plave boje i pritom je ovalan, što ga čini iznimno rijetkim. Zbog boje i oblika kamen se razlikuje od svega što je do sada ponuđeno na dražbi ove kuće, dodao je. Iskopan u Južnoj Africi ovaj je dijamant tek jedan iz kolekcije od 11 komada rezanih u luksuznoj draguljarnici De Beers u Londonu 2000.

Dosad je tek jedan dijamant ovoga tipa ponuđen na tržištu i postigao je cijenu od 6 milijuna dolara. Ovalni plavi dijamant će prije hongkonške aukcije biti neko vrijeme izložen u Londonu, Ženevi, New Yorku, Singapuru i Taipeiu.