Puškinova bista uskoro na zagrebačkom Bundeku

Na zagrebačkom Bundeku uskoro će biti postavljena bista velikana ruskog pjesništva i književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina, a finalne dogovore o tome su u Gradskoj upravi vodili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin i rusko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Međunarodne federacije ruskojezičnih pisaca Olegom Volovikom.

Zahvalivši na dobrodošlici, Volovik je izrazio zadovoljstvo spremnošću Grada Zagreba na prihvaćanju inicijative te istaknuo da je to ujedno i prilika za početak nekih novih zajedničkih projekata. Predstavnik Ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj Vjačeslav Kondakov također je dodao da su, osim kulturne, zainteresirani i za druge vrste suradnje s glavnim hrvatskim gradom.

Današnjim sastankom finaliziramo dosadašnje dogovore i projekt privodimo kraju. Bista Puškinu bit će postavljena na najfrekventnije mjesto na Bundeku kod glavnog ulaza u park, simbolično - pod brezama, rekla je Kusin, predstavivši lokaciju za spomenik. Bit će to prva bista u Aleji pjesnika, čime će se realizirati ideja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o parku pjesnika na Bundeku, jednoj od najomiljenijih i najposjećeniijih zagrebačkih oaza za odmor i rekreaciju.

Brončana bista velikog ruskog pjesnika dar je Međunarodne federacije ruskojezičnih pisaca Gradu Zagrebu, a otvorenje spomenika planirano je za 6. lipnja, na Puškinov rođendan. Tom prilikom, na svečanosti otvorenja, očekuje se i dolazak izaslanstva Grada Moskve. Uz zamjenicu Kusin, sastanku su prisustvovali pročelnici Jadranka Veselić Bruvo i Silvije Novak, posebna viša savjetnica gradonačelnika Andrea Šulentić, kao i voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost Veljko Mihalić te voditeljica Službe za međunarodnu i međugradsku suradnju Vesna Šimić

Izaslanstvo gostiju, uz Volovika i Kondakova, činile su i šefica protokola Veleposlanstva Rusije u RH Aleksandra Maltseva te predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba Galina Kovačević.