Premijera predstave 'Kao na nebu' u režiji Renea Medvešeka

Filmska drama 'Kao na nebu' istaknutog švedskog autora i redatelja Kaya Pollaka, za Oscara nominirani svjetski kino hit o crkvenom zboru i njegovu 'slučajnom' kreativnom direktoru, slavnom dirigentu, dobit će uskoro svoju hrvatsku kazališnu inačicu u predstavi koju u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli premijerno 25. ožujka postavlja redatelj Rene Medvešek.

Pollakov šarmatan, razoružavajuće izravan i iskren film o zboru u malome gradu, njegovu usamljenu i darovitu dirigentu i obnavljajućoj snazi pjevanja, godine 2005. nominiran za nagradu Oscar za najbolji strani film, Medvešek je, izabrao za svoj novi kazališni redateljski projekt privučen s jedne strane njegovom višeslojnom pričom, a s druge raspisanošću glumačke igre koju taj predložak nudi.

Zainteresiralo me to što to nije u nekom literarnom smislu preambiciozan komad, ali je komunikativan na više razina i može zainteresirati širu populaciju, a istodobno progovara o temama koje su na neki način sofisticirane, kazao je Medvešek. Istodobno, taj komad ima velik broj uloga koje su uglavnom cijelo vrijeme na sceni, bez obzira na to koliko tko ima teksta, a ta me vrsta ansambl igre privlači i ovdje je vrlo lijepo raspisana, dodao je redatelj, koji potpisuje dramatizaciju zajedno s Dubravkom Mihanovićem, koji je ujedno i dramaturg, dok se predstava igra u prijevodu Lucije Šimičić.

Kao redatelja me u cijeloj priči zanimalo da ona bude iskrena u glumačkom izričaju, da bude doista dramska, da ne bježi u karaktere, distance od likova, nego da situacije koje stvaramo doista predstavljaju zametke i sukobe u razvijenijim fazama, da ona bude emotivna, napomenuo je Medvešek, kojemu je to druga suradnja s Gavellom, gdje je 2009. režirao predstavu 'Život je san' Pedra Calderona.

Daniela igra Ozren Grabarić, a župnika Stiga Darko Milas. Glumački ansambl još čine Martina Čvek, Slavica Knežević, Sven Šestak, Siniša Ružić, Dijana Vidušin, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Igor Kovač, Nenad Cvetko, Antonija Stanišić Šperanda i Nikola Baće. Scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Hana Letica, koreograf Pravdan Devlahović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.