Peta Smotra sirnica u Bolu na Braču

Lijepa uskrsna tradicija otoka Brača nastavlja se i ove godine. Danas, na Uskrsni ponedjeljak održava se još jedna Smotra sirnica otoka Brača. Osnivač i inicijator Smotre sirnica je Narodna knjižnica Sutivan. Ideja je  ove smotre da se svake godine održi u drugom bračkom mjestu, a dosadašnji domaćini bili su Sutivan, Nerežišća, Škrip i Selca.

Organizaciju ovogodišnje V. smotre sirnica otoka Brača prihvatila je Općina Bol pa je njen Centar za kulturu priredio prateći zabavni i kulturni program.

Prema ustaljenom običaju i pravilima osnivača smotre, Narodne knjižnice Sutivan, ocjenjuje se izgled, struktua, miris i okus sirnice i to od strane žirija sastavljenog od predstavnika mjesta koji donesu više od tri sirnice na ocjenjivanje.

Potičući održavanje tradicionalnog običaja spremanja bračkih pinci ili sirnica ova Smotra kompatibilna je s UNESCO-vom zaštitom 'Mediteranske kuhinje', upisane na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Taj način tradicijske prehrane u međunarodnom društvu mediteranskih zemalja u Hrvatskoj predstavljaju otoci Brač i Hvar.