Kulturnjaci nezadovoljni proračunom

Iako je proračun Ministarstva kulture tek neznatno smanjen, za oko 400 tisuća kuna u odnosu na lanjski, dio kulturnjaka koji su očekivali veća izdvajanja za projekte, zabrinut je. Najviše zamjerki imaju filmaši i kazalištarci - slobodni umjetnici, dok se boljim danima može se nadati nakladništvo.

Filmaši se nadaju da će biti dosta novca za njihove projekte jer samo su prošle godine donijeli 40 svjetskih nagrada. Zabrinjava ih proračunska stavka za strane produkcije kojima se vraća dio PDV-a. Za to je ove godine predviđeno 10 milijuna kuna, a trebat će, procjenjuje se, dvostruko više.

Kazalištarce, među kojima je mnogo samostalnih umjetnika, ne zabrinjava 2016., u kojoj su dobro prošli, nego projekcija za iduću godinu u kojoj se spremaju veliki rezovi. Hrvatski nakladnici i knjižari dobili su oko milijun kuna više nego prošle godine.

Glumica Anja Šovagović Despot tri je godine bila na čelu HDZ-ova Odbora za kulturu. Kada je vidjela proračun za kulturu, dala je ostavku.

Ministar Zlatan Hasanbegović odgovara kako je ovo krizni proračun, smanjen za dvije i pol milijarde kuna, i svi se resori moraju tomu prilagoditi.

Želje kulturnjaka, sasvim je jasno, kose se s polupraznom državnom blagajnom. No možda bi i njihova očekivanja bila realnija da Ministarstvo donese toliko iščekivanu kulturnu strategiju.