Svjetlosna čarolija vitraja izrađenih u tehnici Tiffany

Vitraj je umjetnička tehnika koja spaja veće staklene plohe raznobojnog stakla koji najčešće krase crkvene prozore. Malo je slikara - staklara u Hrvatskoj koji se bave ovim umjetničkim obrtom poput Mirka Mađarčevića iz Sesveta. Njegova su specijalnost vitraji izrađeni u tehnici Tiffany.

Atmosfera u prostoru koju stvara prolazak sunčeva svjetla kroz raznobojna stakla, ne može se postići nijednom umjetnom rasvjetom. Začaran svjetlosnom čarolijom vitraja, obrtnik iz Sesveta Mirko Mađarčević izrađuje ih 17 godina.

Sve počinje skicom na papiru kojom treba precizno odrediti dimenzije slike ili motiva i prenijeti ih na staklo. U svom radu tradicijski obrtnik Mađarčević ostakljuje velike površine poput prozora i vrata s obojenim staklom u tehnici Tiffany, najpoznatijoj po svjetiljkama. 

Ovom zahtjevnom tehnikom u izradi vitraja bavi se kako bi oplemenio što više domova i unio u njih svjetlosnu igru raznobojnih stakalaca. Meni je to najveće zadovoljstvo, kad postignem tu čaroliju boja u svom domu - bez obzira je li to klasično ili na sasvim malim obojenim plohama. Vjerujte mi, nakon napornog dana kad dođem kući ta vam čarolija uljepša dan, kaže gospodin Mađarčević.