Vuzmenke, tradicija Hrvatskog zagorja

Tradicija je u Hrvatskom zagorju oduvijek svetinja, stoga i ne čudi da su se kroz minula stoljeća lijepi uskrsni običaji sačuvali sve do današnjih dana. Velike krjesove, vuzemlice, vuzmenke ili vuzelnice kako ih sve već ne nazivaju, slažu gotovo u svakom mjestu.

Kako se slažu vuzmenke zabilježila je i kamera varaždinskog dopisništva HRT-a. U Ladanju Donjem, na krklečevom brijegu, složna ekipa posao privodi kraju. Vuzmenka je u pravilu i zaklon od lošeg vremena. Veselja ne manjka i tako je oduvijek.

U ladanjskom se kraju, kažu, i godina računa od Vuzma do Vuzma.  Gospodin Slavko Klepač prisjeća se što se nekad jelo uz krijes, to je bil užitak kad bi bil imal ko komadić mesa, razmete, dvoje jaja, glavica luka, domaća kosana mast i to smo v lončeku spekli.

I dok u ladanjskom i viničkom kraju uskrsne krjesove slažu od kukuruzovine i borovine, u mjestima podno Ivanščice i Ravne gore grade ih od suhoga otpadnog drva. Ljepota gradnje privlači pozornost. Jurica Vresk iz Žarovnice kaže da kod njih grade s cijelim trupcima, na šest ražnjeva da drugačije izgledaju nego ostale. U Žarovnici, pri Mačkima, ni Silva Maček (81) ne odustaje od stoljetne tradicije. To je naš stari običaj, naša tradicija, nismo mi počeli pa nećemo ni prekinuti, skupimo se, napravimo to, veselimo se.

Zapaljene u rano uskrsno jutro obasjale su snene zagorske brege. Bila je to svečanost svjetlosti u čast Kristova uskrsnuća i probuđene prirode...