Slovenski pilot krenuo na put oko svijeta za 30 dana

Slovenski pilot i fotograf Matevž Lenarčič poletio je u petak na put oko svijeta, tijekom kojega će mjeriti koncentracije crnog ugljika u zraku.

On će u okviru projekta GreeLight WorldFlight svoju misiju obaviti u 13 etapa koje će u prosjeku trajati po 13 sati, s time da će najduža trajati 20 sati. Letjet će brzinom od 220 do 240 kilometara na sat, a cilj prve etape je Jerez u Španjolskoj. Njegov avion sa svom potrebnom opremom i istrumentima ima i opremu za spašavanje za moguće nesreće na moru, u prašumi ili pustinji.

Na put je krenuo s hranom za tjedan dana. Lenarčič je pred polazak priznao da u planu putovanja puno stvari može krenuti nizbrdo i da će za uspjeh najpresudniji biti vremenski uvjeti. Najvažniji dio opreme je novi usavršeni instrument za mjerenje crnog ugljika koji omogućava vrlo precizni izračun njegove koncentracije u zraku.

Lenarčič će i fotografirati pojedinosti na putovanju kojim namjerava preletjeti oko 42.000 kilometara, a misija bi po planu trebala trajati oko mjesec dana. Nakon Španjolske, letjet će u smjeru juga prema Zelenortskim otocima, pa preko središnjeg Atlantika na Karibe, a poslije toga preko južnog dijela SAD-a i Tihog oceana prema Šri Lanki.

U Europu bi se trebao vratiti preko Saudijske Arabije. Inače, Lenarčič je iskusni pilot, a Zemlju je prvi puta u lakom avionu obišao 2004.