Baletni rock spektakl 'Radio and Juliet' uz glazbu grupe Radiohead u Lisinskome

U godini u kojoj svijet obilježava 400. obljetnicu smrti Williama Shakespearea, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će 20. travnja rock spektakl 'Radio and Juliet', baletnu verziju Shakespearova djela 'Romeo i Julija' svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga na glazbu britanske skupine Radiohead.

Kako se ističe u najavi, riječ je o suvremenoj koreografiji koju je 2005., inspiriran Shakespeareovom pričom o tragičnim veronskim ljubavnicima, osmislio istaknuti rumunjski baletni umjetnik, pjesač i koreograf Clug uz glazbenu podlogu tragične atmosfere i senzibiliteta 11 pjesama Radioheada, većim dijelom s albuma 'Kid A' i 'OK Computer'. U prvom činu, priči o Romeu i Juliji prethodi još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga pod nazivom 'Quatro', koje je posebno i po izvedbi glazbe na sceni, dodaje se. Clug je aktualni ravnatelj Baleta Slovenskog narodnog gledališča Maribor.

U najnovijoj verziji jedne od najpoznatijih ljubavnih priča svjetskog dramskog pisma, u neobičnom spoju baleta i glazbe u ulozi Romea nastupit će jedan od najpoznatijih baletana svjetske baletne scene Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga. Baletni rock spektakl na temu najpoznatijeg ljubavnog para smješten u moderno doba, koji spaja odvažne ideje koreografa Edwarda Cluga i pjesme kultnog rock sastava Radiohead, jednakim intenzitetom okupira i ljubitelje suvremenog baleta i ljubitelje glazbe Radioheada, a gdje god se održava, publiku ostavlja bez daha, stoji u najavi.

Nakon nacionalnih kazališta i plesnih kuća Slovenije, Rumunjske, Koreje, Singapura, Kanade, Australije, Amerike te Kijevske Opere, Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi i velike koncertne dvorane Oktyabrskiy u Sankt Peterburgu, 'Radio and Juliet' konačno dolazi u Zagreb uvjeriti hrvatske ljubitelje klasičnog baletnog izričaja u uspješnu simbiozu suvremenog i klasičnog, dodaje se.