Svemirska postaja dječjeg vrtića Prečko

Djeca su naše blago i za njih ćemo ako treba skinuti zvijezde s neba i darovati im cijeli svemir. Ekipa Dobrog jutra upoznala je mališane koji su sami stvorili svoj svemir, prikupili blago i upoznali zvijezde. Zavirite u svemirsku postaju zagrebačkog dječjeg vrtića Prečko.

A za vožnju svemirom potrebno je posebno vozilo – svemirski auto koji je izradio striček Tomo i tete. I posebna odjeća je potrebna – svemirsko odijelo, boce s kisikom jer u Svemiru nema kisika, a kaciga je obaveza za zaštitu od kiše meteora. Sve to znaju djeca dječjeg vrtića Prečko. A znaju ovi mališani da se u svemir može letjeti jedino s pravom raketom. Sagradili su i raketu kojom su bili na Merkuru, Plutonu, pa i na jednom Saturnu. Na Saturnu je plinovito, al´ svejedno smo preživjeli u ovoj raketi. I uz pomoć kolega iz kontrolne sobe koji govore astronautima što trebaju raditi.

Cijeli ovaj dječji svemir nastao je zbog jedne fotografije Meksika na kojoj su djeca uočila 'plave rupe', koje su proučavali i zaključili da su nastale padom meteora u more. Počeli su donositi knjižice o meteorima, o sunčevom sustavu, makete sunčevog sustava, mekete letjelica… Od meteora su stigli do Svemira. 

Znatiželja ih je vukla dalje, pa se cijeli vrtić uključio u ovu igru. Stručno i pomoćno osoblje te roditelji, svi su sudjelovali u izradi kutića svemira - zapravo svemir je zauzeo veliki dio vrtića. Širenjem ovog svemira proširili su i svoje znanje. Naučili smo da je svemir daleko, da ima puno planeta i zvijezda. Nema zraka ali ima svemirske prašine.

Ono što je još bitno je da razvijaju sve svoje kompetencije koje su im potrebne do polaska u školu kao što su prirodoslovno matematičke kompetencije koje su osobito zastupljene kao i govorne vještine, predpisalačke, prečitalačke vještine, razvoj motorike, razvoj suradnje i timskog rada i ostvaruju sve ono što kroz svoju maštu razvijaju i postižu neke stvari koje ih zanimaju, ističe odgojiteljica Gordana Kutleša.

Sloboda istraživanja koja im je u ovom vrtiću dozvoljena osigurala im je kartu za let u životni svemir.