Obnova kule u sisačkoj utvrdi Stari Grad

Sisačka utvrda Stari Grad zaštićeno je kulturno dobro i spomenik nulte kategorije te uz Stari most i jedan od simbola grada.

Sve veće zanimanje turista za muzejski postav unutar utvrde potaknulo je grad da, uz potporu Ministarstva kulture, obnovi peterokutnu kulu, posljednji neobnovljeni dio utvrde, a uređuje se i nova šetnica, koja će povezati centar sa Starim Gradom. Prva faza radova na obnovi peterokutne kule koja je sastavni dio sisačke utvrde obuhvatit će obnovu krovišta. Radovi su vrijedni 420 tisuća kuna, a zajedno ih financiraju Ministarstvo kulture i Grad Sisak.

Siščani će dobiti suvremeni muzejski postav, mjesto na kojem možemo očekivati i okupljanje građana u sklopu raznih manifestacija, ali svakako i novi centar. To je pozitivna stvar za cjelokupnu kulturnu baštinu ovog cijelog područja,
rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan.

Kako bi zaokružili turističku ponudu i približili Stari grad Siščanima i njihovim gostima, u tijeku je i izgradnja nove šetnice od pothodnika željezničkog mosta do Staroga grada. Dio radova već je završen, proširen je nasip, popločena je šetnjica, a kada vremenski uvjeti dopuste, postavit će se javna rasvjeta i klupe.