Inovacija mladih Osječana - mobilni hostel

Smještaj je i dalje veliki problem na mnogim putovanjima, a posebice festivalima. Tomu je doskočio mladi tim Osječana koji su osmislili projekt Nearby Hostel. Upravo su pokrenuli kampanju za financiranje prvog mobilnog hostela na svijetu. Ideja je jednostavna - hostelski smještaj na kotačima, koji ovisno o lokaciji festivala mijenja i lokaciju hostela.

Pokretači te ideje Mihovil Grgurić i Tin Vidović u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnili su o čemu je riječ. Mihovil kaže da je to posebna struktura od 30 metara koja se razvlači na 90 metara – u devet soba je 26 ležajeva, što sa sanitarnim čvorom čini hostel.  Ideja se rodila iz problema smještaja po festivalima, koji je ili preskup ili prejeftin, poput šatora.

Tin je dodao da su sobe podijeljene na sedam dvokrevetnih, dvije četverokrevetne, i jednu s osam ležajeva, uz četiri sanitarna čvora. Potpuno je energetski neovisan, klimatiziran, a ima i Wi-Fi, kako bi svi gosti mogli uživati.


Ovo je stratup proizvod, odnosno ideja, a nadaju se realizaciji i potencijalnim investitorima. Početni su troškovi za izradu prototipa oko sto tisuća eura. Svijet ih je već prepoznao, javilo se mnogo Talijana, što organizatora, što partijanera, novinara.

Interes je velik, mobilni hosteli imat će bazu u Osijeku, ali sigurno će putovati cijelim svijetom.