Nekad 'Ćiro', uskoro biciklisti

Legendarni Ćiro - uskotračna željeznica, prostorom Konavla vozio punih 75 godina. Nakon što je 40-ak godina bila zapuštena, trasa njegove pruge se obnavlja i to - za bicikliste.

Dio koji je prolazio kroz Konavle dugačak je 30 km, a dio koji će se verificirati, kako kaže Božo Lasić iz Općine Konavle, iznosi 18 km. Protezat će se od Zvekovice do granice s Bosnom i Hercegovinom. A kasnije u drugoj fazi bi trebalo bit od Zvekovice prema Debelom brijegu koja je već dijelom sanirana i popravljena. Riječ je o projektu prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom ukupne vrijednosti 360 000 eura, a više od 80% je bespovratnih sredstava iz EU fondova. Ta Ćirina pruga je nekad život značila. Uskotračna željeznica koja je povezivala Hercegovinu s Dubrovnikom, Konavlima pa čak i dalje do Crne Gore, napuštena je, a poslije njenog napuštanja počela je i depopulacija tih prostora, ističe Ivan Jurilj, Regionalna razvojna agencija za ekonomski razvoj (REDAH).

Oživljavanje ruralnih područja, ali i obogaćenje turističke ponude Konavala glavni je cilj ovog svojevrsnog muzeja na otvorenom posvećenom prošlosti Ćira kao i očuvanje svih onih prostora kojima je tijekom prošloga stoljeća prolazio. Konavle se kao turistička destinacija razvijaju zadnjih 15-ak godina, a ovim projektom želi se dobiti jedna nova turistička ponuda, ali i staviti u funkciju resurs koji je kulturna i povijesna baština te svojevrsni simbol jednog vremena ovih krajeva.

Čišćenje staze, postavljanje sigurnosne ograde i uređenje odmorišta samo je dio radova koji bi do sezone trebali biti gotovi. Biciklistički klub u Konavlima preuzet će gospodarenje stazom zajedno s općinom, U sklopu projekta će bit kupljeni i određeni broj bicikala, opreme za održavanje bicikla tako da mislimo da te biciklističke ture biti popularne, vjeruje Melanija Milić iz Regionalne razvojne agencije Dunea.

Ova biciklističko-pješačka tura kroz Konavle zasigurno će biti zanimljiva turistima željnim aktivnog odmora, ali i domaćima jer se mnogi još živo sjećaju putovanja jedinstvenim Ćirom.