Kako doživjeti 104 otkriva najstarija Opatijka

Nevenka Belašić i nedavno je proslavila 104. rođendan. Najstarija je Opatijka i jedna od najstarijih Hrvatica. Unatoč poznim godinama, Nevenka je i dalje bistra. Redovito se koristi mobitelom kako bi nazvala kćeri koje žive u inozemstvu. Jednoj je 80, a drugoj su 72 godine.

Kako izgleda Nevenkin život u Domu za starije i nemoćne osobe Volosko te koji je recept da se dožive tolike godine otkrila je ekipi emisije Dobro jutro, Hrvatska.

U domu nadomak mora živi jedna od najstarijih Hrvatica – gosopođa Nevenka koja je nedavno proslavila 104. rođendan, a unatoč tomu zadržala je bistrinu, optimističan duh i ono što je najvažnije – vitalnost. Kad ju pitate kako je imati 104 godine kaže: Malo dobro, malo slabo, al se živi! Iako je teže pokretna i slabije vidi i čuje, Nevenka svakog dana redovito šeće. Dignem se, idem se oprati. Na šest sati se dignem. I onda dođe kafe u osam. Onda idem malo vanka.

Njezino prijateljstvo s Almom Soldatić traje dulje od 60 godina. Živjele su u istoj zgradi u Opatiji, Nevenka na prvom, Alma na trećem katu. Kad je čula da sam ja zatvorila vrata, ona je već stavila za kavu. Nekad nisam imala vremena, kad sam se vraćala stavila je ruke na kukove i pitala šta sam ti ja napravila da nisi došla na kavu. Svaki dan smo pile, prisjeća se gospođa Alma. Gospođa Nevenka sve do mirovine bila je sobarica u opatijskom hotelima, a svoj posao nikad ne bi mijenjala. Znate da sam ja 5 direktora promijenila. I svi dobri. Imala sam Mađara, Nijemca, jednoga Slavkota.

A onaj trenutak kad je upoznala svoju najveću ljubav, budućeg supruga Ivana, kao da se dogodio – jučer. Pa jedan čovjek se stalno mota oko mene i zaustavlja. Pa sam rekla, ča je? I tako, tiki tako, mi smo se poznali, oženili i bog. U mirnu bračnu luku uplovili su prije više od pedeset godina. A bil je on dobar. Samo malo superban... Druge ženske su ga hvatale. Ja nisam marila. Majka je dviju kćeri koje žive u Italiji i Njemačkoj. Jednoj je 70, a drugoj su 82 godine. Moderna čuda tehnologije nisu zaobišla ni našu Nevenku pa se redovito čuje sa svojom djecom.

Život u domu ispunjen joj je svake minute, a najviše se voli družiti s ostalim umirovljenicima. Njihovi razgovori odišu duhom minulih vremena kojih se prisjećaju sa sjetom. Znate što? Ja se nemam ništa potužit. Meni je dobro, hvala Bogu. I dobro živim, ističe gospođa Nevenka.

Budi uvijek veseo i zadrži pozitivan duh, bez zloće i ljubomore. Neka te zdravlje posluži i dugo ćeš živjeti - rekla je na rastanku gospođa Nevenka i dodala 'Još ne bi htjela umrijeti. Još bi htjela živjeti.' Samo neka je zdravlja, rekli bismo. Za sve ostalo ćemo lako.