Kako je 3D printanje dovelo do revolucije! Uskoro ćemo printati gotovo sve

Pametni telefoni i društvene mreže prije samo 20 godina bili su nezamislive inovacije. No, 21. stoljeće sa sobom je donijelo mnogo tehnoloških promjena.

Što mislite, što možemo očekivati u idućih 20 godina? Jedna od stvari koje danas više nisu novost je 3D printanje. S njime se susreću već i osnovnoškolci. Međutim, primjenjivost 3D printanja u gradnji kuća ili zgrada je nešto novo o čemu se naveliko govori u znanstvenim krugovima.

3D kiparstvo, printanje čelika, metala i betona omogućit će arhitekturi djela s unikatnim varijacijama kakve su primjerice gotičke katedrale. Moja je vizija budućnosti da kuće ne moraju biti skupe. Zašto arhitektura recimo ne bi bila bliže izradi automobila koja je na neki način skupa, ali je luksuz koji možete priuštiti par puta u životu, kaže znanstveni suradnik na Švicarskom federalnom institutu Luka Piškorec.

Ovaj znanstvenik uvjeren je kako Hrvatska ima i kvalitete i znanja u građevinskoj industriji. Robotizacija gradilišta neće nas zaobići, najavljuje. Ako se samo dio Lukinih ideja ostvari, ova će generacija, i u Hrvatskoj i u svijetu, svjedočiti znanstvenofantastičnom scenariju.