Školski radio, mjesto druženja i informiranja

Učenici Osnovne škole Manuš iz Splita od veljače imaju svoj školski radio. Jednom tjedno donose vijesti o svojim glazbeno-kreativnim aktivnostima.

Hodnicima  i učionicama odzvanjaju najnovije školske vijesti. Tko je pobijedio na županijskom natjecanju, tko na državnom, a tu je i zanimljiv glazbeni odabir mladih urednika. Sad smo u 21. stoljeću, gdje su mobiteli i laptopi presudni. Mi smo oformili ovaj tim kako bi se družili i bez mobitela i kompjutora, kako bi sjeli za stol ne samo zbog radija nego kako bi se zabavljali i na drugi način, objašnjava mladi Marino Kosor.

Čitaju, naglašavaju, uče. U tome im najviše pomaže profesorica njemačkog jezika Tajana Bundara, koja je i urednica radija. Profesorica Bundra smatra da učenike treba animirati da nauče nešto novo, da ne dolaze u školu samo ubrati ocjene već naučiti i nešto o sebi, ali i medijskoj kulturi.

Prije ulaska u mali studio, sve tekstove čitaju u knjižnici. Cijeli projekt sami su financirali. Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš Split kaže da projekt nije bio skup, a veseli je elan i polet svih učenika kao i pokazano zajedništvo.

Radio su pokrenuli prije mjesec dana, no već se vidi napredak. Novinari pišu bolje vijesti, a bez pogreške funkcionira i tehnika. Moj posao je puštati glazbu, paziti da oni (spikeri, op. a.) ne uđu prerano u eter, objašnjava tehničar Marin Pralija. Dora Krolo priznaje da jako pazi prilikom čitanja, da se ne osramoti.

Školski radio primjer je kako škola s malim ulaganjima može pokrenuti nov, drugačiji projekt zbog kojeg će djeca s osmjehom dolaziti u školu.