Grad kojim već 65 godina žamori dječji smijeh

Postoji jedan grad kojim već 65 godina žamori dječji smijeh. Mjesto učenja i odrastanja. Sjećanja koja su u njemu stvorena ostaju upamćena cijeloga života.

Neki ga i danas zovu Pionirac, a novi klinci pamte ga kao Grad mladih. Mogli bismo reći da je to grad koji je uvijek mlad, jer zaista i danas izgleda baš kao i prije 65 godina, čak i bolje.  

U 65 godina postojanja ovaj je Grad posjetilo mnoštvo djece i mladih. Nekad Pionirski, danas Grad mladih, ali uvijek mjesto u kojem djeca i mladi stvaraju lijepe uspomene.

Zrinka Bešenić  sa kćeri Stašom i nećakom Ivanom uživa u šetnji ovom mirnom oazom. I ona i djeca bili su već ovdje. Sjećanja su uz Pionirac uvijek pozitivna i vesela pogotovo kao djeca kad smo dolazili, kaže. U njega dolaze djeca i vrtićke i školske dobi.

Za djecu zagrebačkih vrtića ovo je važno mjesto, jer upravo ovamo dolaze sami s tetama, na 5 dana i obično je to njihovo prvo veliko samostalno putovanje, bez roditelja. Potiče se njihova samostalnost i nekakva neovisnost, dobiju puno kvalitetnih stvari, a i u prirodi to je uvijek pozitivno, misli Zrinka, a Staša kaže da je bilo zabavno, da su fino jeli, a najbolje je bilo kada su tražili patuljke, kao i igranje na igralištu.

I za vrijeme posjeta ekipe Dobrog jutra pristigla je nova skupina zagrebačkih predškolaca. Za vrijeme boravka ovdje imaju kreativne radionice, organizirano upoznavanje prirode tj. upoznavanje s florom i faunom oko Grada, otkriva ravnatelj Miroslav Čulk. Odjednom dođe i do 200 djece sa stručnim suradnicima i voditeljima. Još kad im se pridruže osnovnoškolci koji ovdje dolaze u sklopu programa Škole u šumi i Škole u prirodi, Grad mladih postaje mjesto živosti, učenja i stvaranja uspomena. A od izgradnje do danas više od milijun djece prošlo je ovim stazama i boravilo u ovim paviljonima. Bilo je tu sportaša, osnovnoškolaca, predškolaca, raznih udruga…

Od Domovinskog rata u Gradu su bili i Hrvatska vojska i Policija, ali i prognanici iz Vukovara koji su se zadržali skoro do 2000. Prostor koji su koristili sada će biti obnovljen i revitaliziran. Do danas je naselje mladih sačuvano u izvornom obliku jer je Gradski zavod za zaštitu spomenika napravio elaborat prijedloga i Ministarstvo kulture potvrdilo da se Grad mladih zaštiti, objašnjava Mladen Perušić, arhitekt konzervator. Tako je sačuvan upravo onakav Grad kakvog su ga u svojim planovima osmislili urbanist Josip Seissel i arhitekt Ivan Vitić. Svi arhitekti koji su sudjelovali u toj dopuni, u svim programima nikada nisu narušili izvornu koncepciju i to je upravo kvaliteta da su se svi s dužnom pažnjom na neki način prilagođavali toj izvornoj ideji, ističe arhitekt Perušić.

Iako je u početku postojao i plan izgradnje rekreativnog dijela s bazenima i dvoranom, to nikada nije realizirano, tako da je ovo ostalo odgojno-obrazovna oaza.

A kada bi drveće ili pak zidovi paviljona mogli govoriti sigurno bi ispričali uzbudljive priče protkane dječjim radostima. I upravo zbog tih priča ovaj grad zauvijek ostaje mlad.