Osam debitanata na Uskrs festu 2016.

U nedjelju, 3. travnja u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu održava se 35. izdanje Uskrs festa. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o programu su govorili velečasni Saša Ilijić, izvršni direktor Uskrs Festa 2016 te Zvonimir Ancić, ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija.

Uskrs fest je naš najstariji festival popularne kršćanske glazbe. Na natječaj je pristiglo 39 prijava koje su ocjenjivale dvije neovisne komisije, a odabrano je 15 skladbi koje će biti izvedene u nedjelju u natjecateljskom dijelu programa. Ove godine bit će i revijalni dio Festivala, kaže Ilijić. Festival je pokrenut 1979. godine, iako korijene vuče s početka sedamdesetih kada je u Zagrebu pokrenuta smotra glazbenog stvaralaštva mladih nazvana 'KATOM'. Ratnih godina nije održan, a od 2002. održava se u Lisinskom, što mu daje posebnu draž, dodaje Ancić.

Od 15 izvođača njih čak osmero su debitanti na Festivalu, premda su neki od njih na duhovnoj sceni prisutni već dugi niz godina. To su Aternum (Županja), Frama Čerin (Čerin - BiH), Credo Credo (Marija Gorica), Grupa Oton (Pula),  Klapa Leggiero (Čekovec), Tea Vidaić (Zadar),  Dominiks (Žepče - BiH) te Hana i Jerko - Izvođači dolaze iz 11 mjesta iz Hrvatske, te iz BiH i nizozemskog Den Haaga.

Festival je to nacionalne crkve u Hrvata, a žanrovi su razni – od šansone, preko heavy metala do rocka. Tako je primjerice prošle godine pobijedila mlada rep skupina. Ipak, najbitniji je sadržaj pjesama. Sve izvođače pratit će zajednički instrumentalni sastav, a prateće vokale svaki izvođač dovodi sa sobom.

Za vizualni identitet Uskrs festa 2016. ponovnoje zalužna sestra Ružica Dodig, a i ovogodišnje riješnje je sadržajno vrlo bogato u svojoj jednostavnosti.