Uskoro Savski Hendrix polumaraton

Zagrebački AK Sljeme priprema 'Savski Hendrix polumaraton'  i utrku '9zarez99'  oko jezera Orešje u Svetoj Nedelji.

Popularni Hendrix  trči se 9. travnja, start je u 11 sati. Trči se 21.1 km po nasipu i makadamu, točnije krug preko Jankomirskog i pješačkog mosta. Prijave za ovaj maraton su zatvorene, no građani se još stignu prijaviti na utrku PoKRENI, utrku preko pješačkog i mosta Slobode dužine 5 kilometara, a prijave su otvorene do 5. travnja. Prijaviti se možete na stranicama AK Sljeme.

Osim popularnog Hendrixa u pripremi je i utrka '9zarez99'  kojoj je suorganizator i udruga 3D za lokalni razvoj. Utrka se 24. travnja trči oko jezera Orešje u Svetoj Nedelji. Glavane discipline su utrka 9,99 km (tri kruga oko jezera) i utrka 3,33 (jedan krug oko jezera).  Uz to organiziraju se i utrke za djecu u kategorijama predškolci, 1. i 2. razreda trče 200 m, 3. i 4. razred 400 m, 5. i 6. razred 600 m te 7. i 8. razred 800 m. Za ove utrke možete se prijaviti do 6. travanja.

O utrkama su za emisiju Dobro jutro, Hrvatska  govorili Siniša Mareković, član AK Sljeme,  Ivan Matić, član AK Sljeme, predsjednik udruge 3D za lokalni razvoj i Veronika Jurišić, trenerica i članica AK Sljeme.


AK Sljeme je atletski klub čiji su članovi orijentirani uglavnom na cestovno i planinsko trčanje i najmasovniji i rezultatski najuspješniji atletski klub u zemlji u kategoriji vanstadionskog trčanja. Od svog osnivanja 2002. godine klub neprestano stvara nove polumaratonce i maratonce, a prošle godine njegovi članovi osvojili su klupsko zlato u cestovnom i planinskom trčanju i krosu, te ekipno u maratonu.

Predsjednik kluba Dragan Janković ujedno je i izbornik hrvatske dugoprugaške reprezentacije čija je ženska ekipa prošle godine na svjetskom prvenstvu u trčanju na 50 km u Dohi osvojila broncu u ekipnom, te srebro u pojedinačnom poretku.
 
Udruga 3D za lokalni razvoj je novoosnovana, ali vrlo aktivna udruga iz Svete Nedelje koja svojim djelovanjem u područjima kulture, sporta, obrazovanja želi poboljšati kvalitetu života u svojoj sredini. Kroz suorganizaciju utrke '9zarez99' želi se ljubiteljima aktivnosti na otvorenom omogućiti da se upoznaju sa zanimljivom lokacijom na putu između Zagreba i Samobora te da se promovira aktivan i zdrav život sa svim svojim pozitivnim utjecajima na pojedinca i zajednicu.

Ivan Matić predsjednik je udruge 3D za lokalni razvoj, dotepenec u Svetu Nedelju i bivši košarkaš koji se zaljubio u trčanje u fazi troznamenkaste kilaže. Živi dokaz da nezgrapni i teški ljudi mogu istrčati maratone, a osim toga zaljubljenik u svetonedeljsku prirodu, posebice ono što jezero Orešje nudi trkačima. Kao redoviti posjetitelj utrka koje organizira AK Sljeme došao na ideju da se zajedničkim snagama organizira utrka oko Jezera Orešje.
 
Siniša Mareković trener je u školi trčanja AK Sljeme, satiričar koji voli šumu i ovisnik je o Facebooku.
 
Veronika Jurišić je legenda hrvatskog dugoprugaškog trčanja, trenerica i članica AK Sljeme, članica različitih reprezentativnih selekcija, državna rekorderka. U godinu dana trčeći prijeđe više kilometara nego što to neki učine automobilom (riječ je o tisućama kilometara). Osim trčanja voli i lutkarstvo.